Wat is het verschil tussen normale en extra vierge olijfolie?

Olijfolie is een musthave in iedere keuken. Wil je ook graag weten wat het verschil is tussen de ''normale'' en extra vierge olijfolie? Lees hier meer over welke olijfolie het beste is ..


Verschillende olijfolie 

We weten als het goed is allemaal dat olijfolie gezond is voor je. Als je olijfolie opzoekt zie je dat het in meerdere soorten en maten wordt gemaakt. De kleur van de geperste olijven hangt af van de soort olijven die zijn gebruikt, dit zegt dus nog niks over de kwaliteit. Helaas willen bedrijven ook nog wel eens groene kleurstof aan hun olijfolie toevoegen. Wat een groot verschil is en waar je goed op moet letten zijn de toevoegingen en de zuurgraad. De zuurgraad bepaalt namelijk de kwaliteit van de olie. 

 

Zuurgraad

De zuurgraad bepaalt dus de kwaliteit van de olie. Maar wat zegt zo een zuurgraad nou precies? Hieraan kun je zien in welke mate vetten zijn afgebroken in vetzuren. De enkelvoudige onverzadigde vetzuren zijn ontzettend goed voor je (deze verlagen namelijk je cholesterol). Wat je dus eigenlijk kunt zeggen is hoe lager de zuurgraad hoe meer enkelvoudige onverzadigde vetzuren.

De olijven in de boom hebben over het algemeen een lage zuurgraad. Een lage zuurgraad wil zeggen dat het percentage vrije vetzuren in de olijfolie laag is. Dit is een indicator voor de kwaliteit van de olijven op het moment dat ze worden geperst. Als de olijven overrijp, beschadigd of aangetast zijn is de zuurgraad hoger. 

Het is dus heel erg van belang dat de olijven voorzichtig worden behandeld en dat er veel zorg aan het bereidingsproces word besteed.

 

Verschil extra vierge olijfolie

Dit is eigenlijk de beste kwaliteit olijfolie. Voordat je deze stempel op de olijfolie mag zetten zijn er een paar strenge eisen waar het aan moet voldoen. Deze olie komt van de eerste koude pers, wat ook betekend dat het niet verhit word en dus ook niet bewerkt. Als de olie geperst is wordt hij eerst beoordeeld op smaak en zuurgraad voordat hij extra vergine mag heten. De zuurgraad van extra vierge olijfolie moet onder de 0.8 zitten. Deze olijfolie bevat veel vitaminen en mineralen waardoor de prijs doorgaans wat hoger is dan die van gewone olijfolie.

Letterlijk betekend 'extra vierge' extra maagdelijk, dit betekend niet behandeld en dus puur natuur.

 

Waar moet je nou op letten?

1. Zorg dat je kijkt naar de fles, het beste is namelijk een donkere glazen fles. (geen plastic!)

2. Kijk waar de olijfolie vandaag komt. 

3. Let op dat er geen bezinksels inzitten. (neerslag in de fles)

4. Zuurgraad waarde moet onder de 0,8 zijn

5. De prijs, kwaliteit kost wat en je vind dit bijna nergens onder de 10 euro. (ligt wel aan het aantal ml)

 

Geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie

Je hebt dus onbewerkte olijfolie en bewerkte olijfolie:

 

Onbewerkte olijfolie: Dit is de pure olijfolie die je zoekt. In deze olijfolie zitten nog alle smaken, geuren, vetten en antioxidanten. 

Bewerkte olijfolie: Dit is olie dat gezuiverd en behandeld is. Door de behandeling is er vrijwel geen smaak, geur en antioxidanten meer aanwezig.

 

Extra vierge olijfolie is niet alleen een uitstekende bakolie, maar ook een van de gezondste! 

Studies tonen aan dat de vetzuren en antioxidanten in olijfolie een aantal krachtige gezondheidsvoordelen kunnen bieden. We weten dat wanneer vetten en oliën worden blootgesteld aan hoge temperaturen, ze beschadigd kunnen raken. Er is altijd aardig wat gedoe geweest of het wel of niet gezond is om met (extra vierge) olijfolie kan bakken.

 

De vraag die iedereen stelt is dan ook 'kunnen we met (extra vierge) olijfolie koken'? Ja! We hebben uit recente onderzoeken bewijs dat olijfolie bestand is tegen degradatie onder huishoudelijke frituur omstandigheden (170 graden). Van alle soorten olijfolie was de extra vierge olijfolie resistenter. Extra vierge olijfolie is echter behoorlijk hittebestendig en oxideert niet. En wat ook nog belangrijk is, de smaak word niet anders door het koken.

Het antwoord is dus: We kunnen in olijfolie (extra vierge) bakken.

 

Onze Agasto olijfolie

Onze eigen olijfolie heet Agasto. Deze olijfolie komt van het Griekse eiland Samos. 

 

Waarom zou je voor onze extra vierge olijfolie kiezen?

- Afgelopen jaar weer gold medal gewonnen in Athene

- Great taste winnaar 

- Ph waarde (zuurgraad) van 0,32.

- Gemaakt van jonge olijven, hierdoor hoger antioxidanten gehalte. 

- Het kost wat meer, maar je hebt ook veel meer. Je doet langer met deze olijfolie omdat het zo vol van smaak is.

- Je kunt veilig bakken in extra vierge olijfolie.